|
Неделя, 25 Юли 2010г. 23:13ч. |
|
Година на издаване: 2010 автор и сценарист: Юрий Мухин
Катинската подлост - превод на български език
Описание: Специално за членовете на Държавната Дума на Русия
ОТ АВТОРА (Юрий Мухин)
През 1941 година германците разстрелват около 15 000 пленени полски офицери и полицаи в Катинската гора край Смоленск, а вината за това прехвърлят на СССР.
По време на перестройката «Катинското дело« бе допълнително фалшифицирано и използвано за развалянето на Варшавския Договор и влизането на Полша в НАТО. Сега Прокуратурата и Президентът на Русия, без всякакъв съд и разглеждане на същността на делото, признават вината на Русия – правоприемник на СССР в този разстрел, а в Полша вече бе започната кампанията от 800 000 роднини на разстреляните офицери и Полша иска от Русия пари за тяхно утешение. Последната цифра, която назовават, е 4 милиарда долара. Президентът и Прокуратурата, без да имат и най- малкото право за това, признават вината на Русия, а на депутатите от Държавната дума остава да съберат като данък по 40 долара от всеки избирател, за да утешат поляците в тяхната безутешна мъка. Но преди Държавната дума да го стори, бих помолил депутатите да се запознаят със същността на това дело. Общо взето, още преди две години аз написах на тази тема книгата «Антируска подлост», но тъй като днес грамотните са малко, особено сред тези, към които е адресирана тази книга, бях принуден да направя и този филм, и за да не приличам на подлеците, изфабрикували «Катинското дело», тоест, да играя футбол само на една врата, аз във филма си давам и доводите на фалшификаторите, а именно – аз предавам техния филм изцяло. Изразявам благодарност на директора на Полския културен център в Москва, г-н Марек Зелински, за предоставените материали на Леонид Млечин по «Катинското дело» от телевизионното предаване «Специалната папка», но аз подредих сюжетите му по време и теми. Филмът се състои от три части и трае 3 часа. Като отчитам заетостта на депутатите, бих ги посъветвал първо да видят третата серия, за да разберат състоянието на нещата в момента. А след това, ако темата ги интересува и те поискат да се запознаят с «Катинското дело» и неговите исторически детайли, нека видят и първите две серии.
Катинската подлост - превод на български език
|