|
Моята мотивация да приема това предизвикателства е желанието ми да кажа няколко истини за София и за нейното развитие. Не случайно листата която предлага КПБ за съветници в столична община има експертен характер.
Това е гражданска листа за ляво управление на София. Казвам го, защото повечето от останалите листи са пълни с партиини функционери. Самата дума съветници означава да може да съветва по даден проблем. Ще спомена например професор Васил Манов, Никола Инджов, ст.нс.Игнат Минков. Професор Манов е ръководител на един екип, разработва стратегия за икономическо и социално развитие на България за следващите 25 години по региони. Точно в тази стратегия, точно в показването й набелязването като цели са основните въпроси, които София трябва да реши. Аз ще ви изненадам като кажа, че не основния проблем са отпадъците, или бездомните кучета или замърсените булеварди. Основния проблем на София и нейното развитие е липса за развитие на бъдещето. Не може едни град, една столица да не може да каже каква иска да бъде след 25 години например. Не може да липсва цел, да липсва идеал, както казват някой Европейски столици и тази цел да се превърне в генератор за развитие на столиците. Да се докаже потребността софиянци да застанат зад една такава програма за развитие. Ако сега питате София като каква се развива, като индустиален, административен, културен или пък политически център. Кои са функцийте, които ще се развиват и кой са тези, които ще бъдат затихващи. Всичките проблеми които се решават и се са напластили са просто кърпене на стара дреха. Сами знаете как изглежда кърпената дреха, колкото и старателно и да я кърпем и перем. София има нещастието да се насложат проблеми и реални въпроси в нейното развитие, свързани с политическите промени и политическото развитие на България. Хаотичността и невкарването на плановост за работа на интереса на гражданите при тези проблеми са факт. Изграждането на Кремиковци на 10км. от града, събарянето на Мавзолея, изграждането на индустиалната зона на града на 2,5 км. от центъра, затиснатото решение за отпадъците на София. Да – там има изготвен ескспертен доклад от преди години, които доказва, че единственото решение е изграждането на завод за препаботка на отпадъците и при това, това е едни печелив бизнес и тази площадка трябва да е в двора на ТЕЦ София, защото там има място, защото е направен овоз, защото ще произвежда топлинна енергия, която може да се използва от ТЕЦА. Всяко мотаене, възлагане, финансиране са свързани със отклоняване на средства от джоба на софиянци. Така, че в основата на това, което аз искам да кажа в тази кампания, това което ние искаме да изпълним в бъдещото управление на София е да намерим така както има в Берлин, както има в новата столица на Бразилия и дори Казахстан, да намерим цел и идеал, посока на развитие, защото няма ли я тази посока означава само да прибавяме нови проблеми към натрупалите се стари пробелми на София. Например градоустройствените решения. Има градоустройствен план, но какво от това?! Всяко нещо някъде построено се узаконява. Новото строителство е малко по-добро от панелното, но само сред 10 години това стоителство, ще ни изглежда така, както ни изглежда бетоновата джунгла по Слънчев бряг в момента. В рамките на кампанията, имам уговорени срещи и помощ от две столици. Едната разбира се е Прага. Ще се срещна с кмета на Прага, там имам районни кметове, които са ми състуденти. В Чехия има нещо интересно. Там те издават една книга за развитието на Прага и кметството е длъжно да я издава всеки 5 години. Тя е за 20 години напред, но на всеки 5 се обновява с допълнения. И независимо кой управлява, тя следва посоката към тази цел. За това аз бих казал, че Прага е едни от най-хубавите европейски градове като място за живеене в момента. Другата столица e балканска – Истамбул. Истамбул е 12 милионен град има прекрасни решения и по отпадъците и по застрояването. Например по проветряването на града това за което в София никой не е помислил. В София се застрояват точно пътищата за проветряване на града, това което в Истамбул е забранено. Там въздуха идва от морето и не е разрешено строителството на повече от 5 ет. сгради, защото това би спряло проветряването на града. Казвам го, защото това е едно добро решение. София няма визия докъде ще расте, тя е вече над два милиона, а има мерки които трябва да регулират този процес. От една страна обезлюдяват райони които могат да се развиват от друга страна натоварват София с неспецифични функции които и пречат да се развива като съвременна европейска столица.Сега искам да повтаря отново моята мотивация да приема това предизвикателство. Зрителите на телевизията и моите колеги знаят, че не съм изневерил на себе си, като мислене като убеждения. Правени са опити, ако допусна компромиси да ми ги компенсират и винаги питам, е какво на рабата ли ще ме назначите или пари ще ми дадете. Зрителите на телевизията знаят каква ми е позицията и оценката по редица въпроси. Тази позиция и тази оценка съвпада с програмата на КПБ. Ще припомня, че навремето Николай Добрев казваше за мен, че съм социалдемократ, сега казват, че съм комунист. Няма нищо лошо, времената се промениха. В Чехия Комунистическата партия има 18 процента в парламента. Това е една сериозна опозиция в Чешкия парламент. Така е и с АКЕЛ в Кипър и т.н. …………. Не ме притеснява факта, че съм издигнат от КПБ, защото аз мисля, че това е истинското “ляво”, към което аз смята, че се числя - по възпитание, по манталитет, по образование, по начин на възприемане на света, оценка на процесите и явленията, на държавна политика в редица сфери. Да! – това е социална справедливост и социална солидарност. За мен истинското ляво е това точно това ляво. Аз мисля, че около него предстоят тези процеси за консолидиране и събиране на 80 % от хората, които живеят от резултатите от собствения си труд. А всички виждаме какви са резултатите на собствения труд – и учители, и преподаватели и науката. Комунизма е един идеал. Това, че в един период е бил целево исторически омаскарен, не променя неговия характер. Един идеал за по-справедлив живот със зачитане мнението на хората е основен закон в демокрацията. Вижте, в изборите за София най-после виждаме, че дясното се консолидира. Нека има и една лява кандидатура. Мисля си, че нашата програма е добра основа за това. …………………. За сега не виждам съперници в лявото простронство. За сега не виждам реални такива. Въпрос на програма. Много от кандидатите сигурно ще изберат популиската форма, кандида да бъде десен, а да прави ляви обещания. Но това просто не е възможно, защото става дума за планиране и използване на бюджета на София. Дясното много лесно се познава. За дясното главонто е бюджета, неговото събиране. За лявото бюджета е инструмент за постигане на цели, средство за осъществяване на определена политика.
13.09.2007г. Доц.д-р Петко Тодоров
|